Nils Rydström 1921-2018 - Svensk Fäktning

Nils Rydström 1921-2018

Kommendören Nils Rydström, Stockholm, har avlidit i en ålder av 97 år.

Nils Rydström sörjes närmast av döttrarna Christina Staudt och Cecilia Haszlakiewicz med familjer. Rydström var årsbarn med sin klubb Stockholms Allmänna Fäktförening, SAF, som grundades 1921. Han blev medlem redan 1931 och blev senare i livet hedersmedlem i klubben.

Nils Rydström, ”Nisse”, var kommendör i flottan och var under en lång period en framstående fäktare. Nämnas kan en individuell seger i värja individuellt 1946 och rader av andra medaljplaceringar. När “Nisse” blev Svensk mästare 1946, då som 25-årig löjtnant, var det inte några hejarop i fäktsalen. Vinna SM var sånt man kunde göra vid en ålder av minst 35 år. Att vara en ung löjtnant var snarast en belastning på den tiden.

Till sin meritlista kan han också tillägga två OS starter 1948 och 1952 i florett. Det var det vanliga i sportens ungdom att lovande unga fäktare fick starta i florett först, för att sedan gå över till värja när det fanns utrymme i värjlaget.

Under OS i Helsingfors 1952 placerade han sig bra och gick till semifinal på florett individuellt.

Nisse har tävlade även mycket i det militära. Han erövrade den åtråvärda Kungakannan, hederspriset för officerslag i värja, tre gånger. Han representerade Stockholms-Flottan vid samtliga tävlingstillfällen. Han gjorde tre VM-starter, 1950, 1951, 1954 på värja.

Nisse representerade SAF då han tävlade civilt och Stockholms-Flottan militärt. I sin yrkesutövning var Nisse officer i flottan fram till pensionen. Han var bland annat fartygschef på långresefartyget “HMS Älvsnabben” under långresan till Spanien, Afrika, Karibien, New York, Panama kanalen, San Diego, Jamaica och tillbaka igen.

Nils Rydström tilldelades Svenska Fäktförbundets elittecken ”Stora Grabbars märke” 1951.

Efter att den aktiva karriären som fäktare var avslutad så blev Rydström förbundskapten under en tid, bland annat under OS i Tokyo 1964.

Stockholms Allmänna Fäktförening hedrar och tackar sin äldsta medlem, som också blev en av våra mest framgångsrika.

Robert Rehbinder, ordförande i SAF
Bengt B:son Sjögren, tidigare ordförande i SAF