"Internationell fäktning har gått in i en kaotisk situation" - Svensk Fäktning

“Internationell fäktning har gått in i en kaotisk situation”

Med endast två veckors varsel kräver Internationella Fäktförbundet att individuella EM ska äga rum i Plovdiv, Bulgarien, den 14-18 juni. Denna tävling finns inte i den internationella kalendern och ingen inbjudan har gått ut. De aktiva vet inte vilken dag de ska fäkta och inga resor är beställda. 

I de aktivas planering finns förberedelser för European Games som startar 25 juni – den tävling de fram till nu trott skulle vara EM och OS-kval.

Fäktförbunden inom Nordiska Fäktunionen (Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island, Estland, Lettland och Litauen) har skickat ett öppet brev till Internationella Fäktförbundet (FIE) för att protestera. 

– EM är en av de viktigaste kvaltävlingarna till OS i Paris nästa år, säger Svenska Fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg. Det är helt oacceptabelt att våra fäktare ska behöva förbereda sig och delta på ett arrangemang om två veckor som vi ännu inte har fått inbjudan till. 

Bakgrunden är att FIE inte godkänner att individuella EM avgörs under European Games som äger rum i Krakow, Polen, med start den 25 juni utan kräver att fäktare från Ryssland och Belarus som godkänts av FIE ska få delta. Däremot kan lagtävlingen avgöras i Polen då Ryssland och Belarus inte får delta som lag.

I brevet avfärdar Nordiska Fäktunionen detta argument

“Sedan FIE fattade beslut om att tillåta “Individuella Neutrala Idrottare” (Individual Neutral Athletes) från Ryssland och Belarus har internationell fäktning gått in i en kaotisk situation som orsakar permanenta skador för vår idrott och har urholkat tilliten. Det kommer att göra samarbetet för att utveckla fäktsporten i framtiden mycket svårt.”

“Viktiga tävlingar i OS-kvalet har flyttats med kort varsel och detta har skapat orättvisa villkor för de aktiva och skadat fäktsportens varumärke i viktiga länder.”

“Det har också visat sig att beslutet att bjuda in “Individuella Neutrala Idrottare” gör det omöjligt för Ukrainska fäktare att delta i internationell fäktning och kvalificera sig för OS i Paris.”

“Trots dessa åtgärder, kan inte de bästa ryska fäktarna delta då de inte möter kriterierna för att vara neutrala. “

Svenska Fäktförbundet har kontaktat Sveriges Olympiska Kommitté angående den oacceptabla situationen att idrottarna får information om en tidigare helt okänd tävling som kommer att ha stor betydelse för kvalificeringen till OS i Paris nästa år och dessutom har status som europeiskt mästerskap. De svenska fäktarna hade planerat helt andra förberedelser inför European Games som startar i Krakow den 25 juni.

Läs det öppna brevet från Nordiska Fäktunionen

Läs Europeiska Fäktkonfederationens informationsbrev